DAÜ Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi TÜMBİFED Tarafından Verilen Akademi Kültür ve Bilim Ödüllerinden Birini Aldı

Yayınlanma Tarihi: 8 Nisan 2021, Perşembe

Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED), Türkiye'nin ve toplumumuzun önemli sorunlarına çözüm önerileri getirebilmek  adına projeler yapan ve bünyesinde 34 ulusal ve uluslararası komisyonu barındıran bir sivil toplum kuruluşudur.

Kendi alanlarında uzman 25 profesörden oluşan TÜMBİFED Akademi Kültür ve Bilim Komisyonu aylarca süren çalışmaları sonucunda insanlık adına katkı sağlayan projeleri ödüllendirdi. Medya, Spor, Kitağ, Eğitim Sağlık STK, Sinema Tarih, Tarım , Müzik gibi 20 dalda ödül verildi.

DAÜ Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. F. Neriman Özhatay, “Tarım alanında yaptığı soğanlı, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilerek sektöre kazandırılması projeleri nedeniyle", TÜMBİFED tarafından verilen Akademi Kültür ve Bilim Ödüllerinden birini aldı.

Ödüle konu olan YERLİ ÜRETİM PROJESİ (IPP), hem süs bitkisi hem de tıbbi bir bitki olan Galanthus ve Leucojum' un uluslararası üretim projesidir ve Karaman ili Sarıveliler ilçesi Dumlugöze Koyü'nde kendisinin danışmanlığında yapılmıştır.

Prof. Dr. Özhatay, ülkesinin süsbitkileri sektöründe çığır açacağına inandığı, soğanlı bitkiler ile tibbi ve aromatik bitkiler üzerinde yaptığı çok sayıda proje ile 62 yeni doğal bitki türünü keşfederek Dünya'ya tanıtmıştır (Allium istanbulense-İstanbul soğanı-, Allium ılgasense-Ilgaz soğanı-, Allium erzincanicum-Erzincan soğanı-gibi). Bu çalışmaları kendi adının verildiği çok sayıda  bitki adı ile ölümsüzleştirilmiştir (Crocus nerimanea-Sultan çiğdemi, Allium nerimanea-Neriman soğanı).

Yeni türlerin de tanıtıldığı Uluslararası indexli dergilerde yayınlanan 162 bilimsel makalesi ve İstanbul ilinin ve ilçelerinin doğal bitkilerinin tanıtıldığı 30 kadar kitabı bulunmaktadır. Türkiye Florası adlı eserin  11. cildinin yazarlarından biridir. Ayrıca Türkiyenin Önemli Bitki Alanları uluslararası projesi ile Tiflis –Ceyhan ham petrol boru hattı üzerindeki illerin nadir ve endemik bitkilerinin korunması ve tanıtılması amacıyla 2 kitap (Türkçe ve İngilizce olarak) yayınlamıştır. Bu çalışma ile Türkiye, Avrupa'da Önemli Bitki Alanlarını tanımlayan ilk Ülke olmuştur.