Tüm Haberleri GösterProf. Dr. Müberra Koşar ''XIII. SCNC International Symposium Actual Problem of Chemistry, Biology and Technology of Natural Compounds'' Toplantısına Katıldı
Yayınlanma Tarihi: 18 Kasım 2019, Pazartesi
Prof. Dr. Müberra Koşar, 16-19 Ekim 2019 tarihleri arasında Şangay/Çin'deki "XIII. SCNC Uluslararası Kimya, Biyoloji ve Doğal Bileşikler Teknolojisi Asıl Problemi" sempozyumuna sözlü bildiri ile konuk konuşmacı olarak katılımına ödül verildi:
SAFRAN'IN (Crocus sativus L.) OKÜLER HASTALIKLARDAKİ YARARLARI
Müberra Koşar1, K. Hüsnü Can Başer2
1Eastern Mediterranean University, Faculty of Pharmacy, Famagusta, North Cyprus, via Mersin-10, TURKEY
2Near East University, Faculty of Pharmacy, Nicosia, North Cyprus, via Mersin-10, TURKEY
Iridaceae familyasından Crocus sativus L. dünya ticaretinde pahalı bir bitkidir. Safran çiçeğinin damgaları eski zamanlardan beri boya ve baharat olarak bilinir. Geleneksel olarak, safranın kurutulmuş stigmaları antihipertansif, antitusif, antikonvülsan, antijenotoksik ve antioksidan, sitotoksik etkiler, anksiyolitik afrodizyak, antinosiseptif, antidepresan, antiinflamatuar, ve gevşetici aktivite gibi farklı hastalıkların tedavisinde bir ilaç olarak kullanılır. Maküler dejenerasyon yaşlı kişilerin oküler ve karotenoidlerinin gecikmesinin temel nedenidir ve hafif ile orta derecede maküler dejenerasyonun tedavisine yardımcı olur. Safran, esas olarak terpenoitler, karotenoidler ve fenolikler olan farklı bileşik sınıflarını içerir. Crocins, crocetins ve picrocrosin, safranın başlıca kimyasallarıdır. Son on yılda, retina deformasyonları ve yaşa bağlı maküler dejenerasyon için kullanılan birçok farmasötik ürün, aktif bileşenler olarak karotenoidler içerir. Bu bölüm safran karotenoid türevlerini özetlemekte ve oküler hastalıklar üzerindeki faydalı etkilerini tartışmaktadır.